Архитектурна керамика и решения за басейни – Agrob Buchtal | Conforma

Опит базиран на традицията. Керамични плочки от 1755 година.

 

Agrob Buchtal и Jasba Mosaik са марки на Deutsche Steinzeug Cremer & Breuer AG. Групата е специализирала дейността си в производството на висококачествени керамични настилки. Част от продуктовата гама на Agrob Buchtal са архитектурната керамика, фасадната керамика, жилищната керамика, керамиката за басейни и SPA зони, както и керамиката за тераси и двоен под.

Клинкерна фасадна система KeraTwin K20

Със своето разнообразие от цветове, формати и повърхностни покрития, KeraTwin K20 предоставя на архитектите огромна свобода на дизайна. Системата предлага подходящото решение за всяко предизвикателство, дори на трудни основи, благодарение на разнообразните алтернативи за закрепване, които осигуряват техническа и структурна гъвкавост.

Като фасадна система с най-голямо разнообразие от цветове, KeraTwin K20 дава възможност на всеки архитект да реализира своите творчески идеи. Следователно, освен гамата от цветове SpectraView, състояща се от девет хармонично координирани сходни и контрастни цветове, се предлагат и цветовите системи Nature unglazed, Design unglazed и Design glazed. При желание от страна на клиента, панелите се доставят и с профили, които със своята триизмерна текстура могат да придадат на големите фасади по-малка монотонност и на цялата сграда отличителен характер. Фугите са реализирани по такъв начин, че конструкцията да е оптимално защитена от силен дъжд. С относително ниското си тегло от 32 kg / m² панелите са лесни за транспортиране и инсталиране.

По отношение на закрепването, което зависи от изискванията на конкретния проект, вариантите на системата KeraTwin K20 са няколко – K20 vertical System profile, K20 vertical T-profile, K20 vertical Omega profile, K20 OmegaV, K20 OmegaS, K20 Clamp system. Вертикалната релса на клинкерната фасадна система KeraTwin K20 предлага огромна свобода на дизайн и широка гама от аксесоари. Тъй като панелите са окачени на системната шина, не са необходими допълнителни инструменти за монтаж. Още по-бързо и ефективно полагане е възможно с помощта на иновативния K20 вертикален T профил (K20 vertical T-profile), който изисква по-малко отделни компоненти в структурата. При този тип монтаж, носещите Т и L профили са предварително щанцовани на необходимата височина за всяка отделна плоча. Окачването на плочите не трябва да следва определена посока или последователност – може да върви отдолу нагоре, отгоре надолу, от ляво на дясно и обратно, да оставите дупка във фасадата, където е захванато скелето например, която лесно се попълва при сваляне на скелето. Системата позволява и лесна ревизия на вече монтирани фасади. Системата за монтаж с вертикален Omega профил (K20 vertical Omega profile) е доказан специалист за ефективен монтаж на трудни основи като стени с носеща конструкция, а системата за фиксиране със скоби (K20 Clamp system) позволява монтаж на панелите не само в хоризонтална и вертикална посока, но и на тавани. Новият вариант на системата OmegaS (K20 OmegaS) предлага и допълнителни възможности като вертикално монтиране на големи панели с размери до 60 х 180 cm.

За да осигури визуално съвършенство на ъглите и границите, Agrob Buchtal разработи стандартни технически детайли, които могат да бъдат адаптирани към индивидуалните спецификации на всеки проект. Част от решенията за убедителен дизайн на проблемните фасадни детайли са съвместните профили, правоъгълните и заоблени ъглови профили, 3D профилите и други.

Повърхности

Възможности за монтаж

K20 vertical System profile

K20 вертикален системен профил

Фасадните панели KeraTwin K20 се окачват във вертикалната системна шина със задържащите канали на обратната страна. За монтиране на панелите не са необходими допълнителни инструменти. Интегрираната в системната шина компресионна пружина предотвратява тракането и ограничава силите в случай на променливо натоварване от вятър. В допълнение, допринася и за лесното отстраняване на панелите. Положението на панелите се подсигурява или чрез профил на фугата, регулиран към ширината, или с помощта на дистанционни елементи.

K20 вертикален T профил

Фасадните панели KeraTwin K20 се окачват във вертикалния Т профил със задържащите канали на обратната страна. За монтиране на панелите не са необходими допълнителни инструменти. В Т профила е интегрирана компресионна пружина, която осигурява защита в случай на променливо натоварване от вятър. Положението на панелите се подсигурява или с помощта на типове профили, регулирани спрямо ширината на фугата, или с помощта на дистанционни елементи за затворени или отворени вертикални фуги.

K20 vertical T-profile
K20 vertical Omega profile

K20 вертикален Omega профил

Профилът Omega се откроява благодарение на своята проста и ефективна инсталация на трудни основи като стени с конструкция на стълб и греда. Хоризонталните лагерни профили се фиксират на стълбовете. Тогава вертикалните Omega профили могат да бъдат подредени, независимо от разстоянието между стълбовете, а дължините на панелите могат да бъдат свободно планирани. Не е необходима сложната системна конструкция с дюбел, стенна скоба и вертикален носещ профил. Последващото полагане на керамиката се извършва както в случая на системната релса. Фасадните панели KeraTwin K20 са окачени във вертикалния Omega профил със задържащите канали на обратната страна. Не са необходими допълнителни инструменти за монтиране на панелите. Положението на панелите се закрепва или с помощта на профил на фугата, регулиран към ширината, или с помощта на дистанционни елементи.

K20 OmegaV профил

Профилът OmegaV е разработен, за да позволи инсталирането на панелите KeraTwin K20 в различни връзки като същевременно се възползва от всички предимства, предлагани от системата. Хоризонталните носещи профили се закрепват към основната конструкция на желаната височина. Тогава OmegaV профилите могат да бъдат окачени от хоризонталните носещи профили и с необходимото разстояние, преди да бъдат закрепени към двете горни окачващи скоби с помощта на винтове A4 от неръждаема стомана. Фасадните панели KeraTwin K20 се окачват в предварително сглобените OmegaV профили. Използват се задържащите канали на обратната страна. Не са необходими допълнителни инструменти за монтиране на панелите. Положението на панелите се подсигурява или чрез профил на фугата, регулиран към ширината, или с помощта на дистанционни елементи.

K20 OmegaV
K20 OmegaS

K20 OmegaS профил

Профилът Omega и поддържащият профил OmegaS позволяват вертикална инсталация на фасадните панели KeraTwin K20. Закрепени към вертикалната носеща конструкция, профилите OmegaS, разположени хоризонтално, отнасят натоварвания от вятър, а мъртвото тегло на панелите се пренася от поддържащия профил, монтиран във височинната решетка. Фасадните панели KeraTwin K20 са окачени хоризонтално в профилите Omega като се използват задържащите канали на обратната страна. Не са необходими допълнителни инструменти за монтиране на панелите. Всеки панел е закрепен с помощта на два ъгъла на закрепване, за да не се изплъзне. Хоризонталните фуги могат да бъдат отворени или затворени със съединителни профили.

K20 фиксиране със скоби

Фасадните панели KeraTwin K20, с максимална дължина на панела 135 х 50 cm., могат да бъдат фиксирани чрез скоби, които странично се захващат с фасадния панел. Компресионната пружина, интегрирана в скобите, предотвратява тракащите и ограничаващи сили в случай на променливо натоварване от вятър.

K20 Clamp system

Canyon и Kaijo – новите повърхности за вентилируеми фасади

В началото на 2021-ва година Agrob Buchtal за първи път анонсира новите повърхности за вентилируеми фасади, а именно Canyon и Kaijo, които са олицетворение на светлината и сянката като естествени стилистични елементи на фасадната архитектура.

Керамичните фасадни системи предлагат множество функционални и естетически предимства. Създаването на усъвършенствани светлинни и сенчести ефекти, както и други фини впечатления, използвайки триизмерни повърхности, вече е напълно възможно. По време на водещия световен търговски форум за архитектура, материали и системи BAU 2021, Agrob Buchtal представи двете нови повърхности, които са създадени в тясно сътрудничество с продуктовия дизайнер Markus Bischof и са проектирани умишлено в контрастни начини, за да предложат привлекателни архитектурни диапазони.

Нова повърхност Canyon

Canyon: the perfection of the imperfect

Този уж противоречив термин описва вълнуващо намерение за неравномерно фини „стъпала“ и канали в комбинация с поразителни „хребети“, водещи до атрактивен диалог, който абстрактно напомня на деликатните и в същото време груби скалисти напластявания на „Големия каньон“. Canyon керамично превежда тази необуздана сила на природата и взаимодействието на елементите в продължение на милиони години. Повърхността символизира хомогенност благодарение на специалния дизайн. От една страна, защото фугите по отделните плочки (например във формат 30 х 120 cm) отстъпват на заден план и са почти незабележими, а от друга страна, тъй като въпреки асиметрията на профила се създава хармоничен цялостен външен вид. С други думи: „съвършенството на несъвършеното“.
Освен това има и допълнителни усъвършенствания. Дизайнът, който се отличава в истинския смисъл на думата, създава променящи се ефекти в зависимост от времето на деня, позицията на слънцето и позицията на гледане. Светлината и сянката се превръщат в естествени средства за дизайн и предлагат естетически добавената стойност. Ефектът е еднакъв както от близко, така и от далечно разстояние.

Нова повърхност Kaijo

Kaijo: pulsating dynamism

Тази повърхност използва различен подход: триизмерността се създава не от коти (топография), а от вдлъбнатини – съображение, което използва пластичните свойства на екструдираната керамика във влажно, неопалено състояние (археология) с ориентация към архаични занаятчийски техники за обработка (Kaijo = заимствано от японски “релеф”). Чрез “подредена неравномерност”, релефите, които са с различна дължина и дълбочина, с постоянна ширина и посока водят до фасада от керамична завеса в двоен смисъл, а именно свързана с конструктивния принцип (“тип завеса”) и визуалното впечатление, което в най-широкия смисъл предизвиква асоциации със завесата. Резултатът е пулсиращ динамизъм от дискретен вид, който не се налага по натрапчив начин. Сдържани от разстояние, фините ритми стават все по-очевидни, когато човек се приближи. По-специално в градски контекст, това може да придаде на сградите индивидуално лице дори в тесни улични каньони, което пленява със своите нежни очарования и въпреки това се интегрира последователно в съответната среда.

Различни, но все пак свързани

Въпреки умишлената стилистична разлика и двете повърхности споделят редица общи черти. Характеристиките на Canyon и Kaijo показват предимството в неглазираните земни нюанси на колекцията Natura. За да се използват отраженията като допълнителна стилистика се предлагат и множество остъклени варианти в нюансите на цветовата гама SpectraView, която е специално разработена за фасади. Светът на форматите е също толкова гъвкав и индивидуален. И двете повърхности могат да бъдат произведени в различни формати, за да отговарят на конкретни проекти. Височините са в диапазон от 15 до 60 cm, а дължините могат да бъдат до 180 cm.
Друга обща характеристика е вариативността в инсталацията, която допълнително разширява творческия обхват. Благодарение на интелигентно проектираната система за закрепване KeraTwin K20 от Agrob Buchtal, приложението може да бъде хоризонтално, вертикално, като връзка (например полузалепване) или диагонални с помощта на специално решение.

Архитектурна керамика – за търговски и офис приложения

Керамика за басейни и SPA зони – цялостни решения

Жилищна керамика – подови и стенни керамични облицовки за бани, кухни, коридори и всекидневни

Керамика за тераси и двоен под

Връзка с нас

Не се колебайте да се свържете с нас!
ж.к. Младост 4, ул. „Околовръстен път“ 253A, ет. 1, София
0897 89 88 89
office@conforma.bg
ул. „Севастопол“ 2, 4002 Център, Пловдив
0882 80 65 95
office@conforma.bg